Modernisering van de btw-ketting vanaf 1 januari 2025

 

Vanaf 1 januari 2025 zullen heel wat nieuwe btw-regels in werking treden. Deze wet dateert van 12 maart 2023 en moest normaal gezien vanaf 1 januari 2024 al in werking getreden zijn. Door het ontbreken van het Koninklijk Besluit werd dit uitgesteld naar 2025.

Wat houden deze wijzigingen precies in?

  • Indieningstermijn wordt verlengd voor kwartaalaangiftes

Vanaf 1 januari 2025 zal de indieningstermijn voor kwartaalaangevers verlengd worden naar de 25ste van de maand na het verstrijken van het kwartaal. 

  • Verstrengde sanctieprocedure bij niet- of laattijdige aangifte

Door de verlengde indieningstermijn zal strenger worden opgetreden bij laattijdige aangiften. Na drie maanden zal de btw-administratie aan de btw-belastingplichtige een ‘voorstel van vervangende aangifte’ toesturen. De administratie baseert zich voor dit voorstel op het hoogste bedrag van de betaalpositie tijdens de afgelopen twaalf maanden, met een minimum van 2.100 euro. De belastingplichtige krijgt nog één maand de tijd om de aangifte in te dienen. Als deze termijn uiteindelijk verstrijkt, wordt het voorstel definitief.

  • Wijziging procedure teruggaaf btw-tegoeden

Momenteel kan elk kwartaal een teruggave gevraagd worden van het totale btw-tegoed, ook al werd het ene kwartaal een overschot overgedragen naar het volgend kwartaal. In deze nieuwe wet is het enkel mogelijk om het btw-tegoed van het lopende kwartaal terug te vragen. Hier zijn nog bijkomende voorwaarden aan verbonden zoals het tijdig indienen van de btw-aangiftes gedurende de voorbije zes maanden.

Wanneer het btw-tegoed van voorgaande maand- of kwartaalaangiftes teruggevraagd wordt, dan zal een speciale procedure gevolgd moeten worden. 

Belastingplichtigen die hun aangiften op maandelijkse basis indienen, zullen vanaf 1 januari 2025 hun btw-tegoed maandelijks kunnen terugvragen. De vergunning voor versnelde (maandelijkse) teruggaaf zal dan ook verdwijnen.

  • Praktische wijzigingen

Vanaf 1 januari 2025 kunnen btw-schulden via domiciliering worden betaald. De rekening-courant wordt afgeschaft en vervangen door de “provisierekening btw”.

Met de invoering van de verplichte gestructureerde elektronische factuur vanaf 1 januari 2026, en de hierboven besproken aanpassingen in de praktische regelingen van de btw-aangifte, zal er dus heel wat wijzigen voor de belastingplichtige. 

Zit je met vragen? Aarzel niet om jouw accountant te contacteren.

Meer info