Op welke manier kan ik mijn pacht overdragen aan derden?
Het uitgangspunt is dat pachtoverdracht alleen mogelijk is mits schriftelijke toestemming van de verpachter.
Pachtoverdracht aan een bevoorrecht familielid is wel mogelijk zonder schriftelijke toestemming van de verpachter. Wanneer de pachtoverdracht aan een bevoorrecht familielid binnen een periode van drie maanden na de ingenottreding door de overnemer aan de verpachter schriftelijk en in de juiste vorm wordt meegedeeld, ontstaat pachthernieuwing ten gunste van de overnemer wat tot gevolg heeft dat er een nieuwe eerste pachtperiode van negen jaar aanvangt.
Bevoorrechte familieleden zijn de echtgenoot of echtgenote, de wettelijke samenwonende, afstammelingen of geadopteerde kinderen en hun echtgenoten of wettelijk samenwonenden, afstammelingen of geadopteerde kinderen van de echtgenoot, echtgenote of wettelijk samenwonende en hun echtgenoten of wettelijk samenwonenden. Echtgenoot of wettelijke samenwonende ben je voor de toepassing van het Vlaams Pachtdecreet evenwel pas na twee jaar huwelijk of wettelijke samenwoning.
Voor personen die geen bevoorrecht familielid zijn geldt dus onverkort dat een schriftelijke toestemming tot pachtoverdracht nodig is. Wanneer de pachter om deze schriftelijke toestemming verzoekt via een aangetekend schrijven met de juiste vermeldingen erin opgesomd, moet de verpachter hier tijdig op antwoorden. Bij gebrek aan antwoord wordt de schriftelijke toestemming geacht te zijn verleend.
Meer uitleg en de correcte modeldocumenten die u in deze context moet gebruiken vindt u in het boek “Het Vlaams Pachtdecreet – 75 P(r)achtmodellen” van Paul Van Der Schueren. U kan dit boek bestellen via het bestelformulier (54 euro + 11 euro verzendingskosten).